18 July 2021 One-liner Current Affairs ( Bilingual )

Edumate.Online เค†เคช เค•े เคฒिเค Current Affairs One-liners Questions and Answers เคฒेเค•เคฐ เค†เคฏा เคนै, One-Liners Questions and Answers เคธाเคฎाเคจ्เคฏ เคœाเค—เคฐूเค•เคคा เค•िเคธी เคญी เคชเคฐीเค•्เคทा เค•ा เคเค• เคฎเคนเคค्เคตเคชूเคฐ्เคฃ เคธेเค•्เคถเคจ เคนोเคคा เคนै.


19 July 2021 Current Affairs in Hindi

 1. เค•िเคธ เคฆेเคถ เค•े เคนเคœ เคฎें เคญाเค— เคฒेเคจे เคตाเคฒी เคฎเคนिเคฒाเค“ं เค•े เคฒिเค เคชुเคฐुเคท เค…เคญिเคญाเคตเค• เค•ी เค†เคตเคถ्เคฏเค•เคคा เค•ो เคธเคฎाเคช्เคค เค•िเคฏा เคนै ?
Ans. เคธเคŠเคฆी เค…เคฐเคฌ

 2. เค•िเคธ เคฆेเคถ เค•ी เคธเคฐเค•ाเคฐ เคจे เคฐैंเคธเคฎเคตेเคฏเคฐ เคนเคฎเคฒों เค•े เคถिเค•ाเคฐ เคฒोเค—ों เค•े เคฒिเค เคเค• เค‘เคจเคฒाเค‡เคจ เคนเคฌ เคœाเคฐी เค•िเคฏा เคนै ?
Ans. เค…เคฎेเคฐिเค•ा

 3. เค…เคนเคฎเคฆाเคฌाเคฆ เคฎें เคจेเคถเคจเคฒ เค‡ंเคธ्เคŸीเคŸ्เคฏूเคŸ เค‘เคซ เคกिเคœाเค‡เคจ เค•े เคธเคน-เคธंเคธ्เคฅाเคชเค• เค—िเคฐा เคธाเคฐाเคญाเคˆ เค•िเคคเคจे เคตเคฐ्เคท เค•ी เค‰เคฎ्เคฐ เคฎें เคจिเคงเคจ เคนुเค† เคนै ?
Ans.  97 เคตเคฐ्เคท

 4. 18 เคœुเคฒाเคˆ เค•ो เคตिเคถ्เคตเคญเคฐ เคฎें เค•ौเคจเคธा เคฆिเคตเคธ เคฎเคจाเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Ans. เค…ंเคคเคฐ्เคฐाเคท्เคŸ्เคฐीเคฏ เคจेเคฒ्เคธเคจ เคฎंเคกेเคฒा เคฆिเคตเคธ

 5. เค†เคฏुเคท เคฎंเคค्เคฐाเคฒเคฏ เค•े เค…เคงीเคจ ITRA เค”เคฐ เค•िเคธ เคฐाเคœ्เคฏ เคธเคฐเค•ाเคฐ เค•े เคฌीเคš เคเค• เคธเคฎเคौเคคा เคœ्เคžाเคชเคจ เคชเคฐ เคนเคธ्เคคाเค•्เคทเคฐ เคนुเค† เคนै ?
Ans. เค—ुเคœเคฐाเคค เคธเคฐเค•ाเคฐ

 6. เคฐाเคท्เคŸ्เคฐीเคฏ เคฎเคนिเคฒा เค†เคฏोเค— เคจे เคชुเคฒिเคธ เค•เคฐ्เคฎिเคฏों เค•ो เคฒैเค—िเค• เคธเคฎाเคจเคคा เค•े เคช्เคฐเคคि เคธंเคตेเคฆเคจเคถीเคฒ เคฌเคจाเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธเค•े เคธाเคฅ เคธเคฎเคौเคคा เคœ्เคžाเคชเคจ เคชเคฐ เคนเคธ्เคคाเค•्เคทเคฐ เค•िเค เคนै ?
Ans. เคชुเคฒिเคธ เค…เคจुเคธंเคงाเคจ เคเคตं เคตिเค•ाเคธ เคฌ्เคฏूเคฐो

 7. เคตिเคค्เคค เคฎंเคค्เคฐाเคฒเคฏ เคจे เคฐाเคœ्เคฏों เค”เคฐ เค•ेंเคฆ्เคฐ เคถाเคธिเคค เคช्เคฐเคฆेเคถों เค•ो GST เคฎुเค†เคตเคœे เค•े เคคौเคฐ เคชเคฐ เค•िเคคเคจे เคฐुเคชเคฏे เคœाเคฐी เค•िเคฏे เคนै ?
Ans. 75,000 เค•เคฐोเคก़ เคฐुเคชเคฏे

 8. เคœเคฎ्เคฎू- เค•เคถ्เคฎीเคฐ เค”เคฐ เคฒเคฆ्เคฆाเค– เค•ेंเคฆ्เคฐ เคถाเคธिเคค เคช्เคฐเคฆेเคถ เค•े  เค‰เคš्เคš เคจ्เคฏाเคฏाเคฒเคฏ เค•ा เคจเคฏा เคจाเคฎ เค•्เคฏा เคฐเค–ा เคนै ?
Ans. เคœเคฎ्เคฎू เค”เคฐ เค•เคถ्เคฎीเคฐ เค‰เคš्เคš เคจ्เคฏाเคฏाเคฒเคฏ

 9. เค•ेเคฐเคฒ เคฐाเคœ्เคฏ เคจे เค—เคฐ्เคญเคตเคคी เคฎเคนिเคฒाเค“ं เค•े เคฒिเค เค•ौเคจเคธा เค•ोเคตिเคก เคŸीเค•ाเค•เคฐเคฃ เค…เคญिเคฏाเคจ เคถुเคฐू เค•िเคฏा เคนै ?
Ans. เคฎाเคคृ เค•เคตเคš

 10. เค•ौเคจเคธी เค•ंเคชเคจी เคนै เคœो 16600 เค•เคฐोเคก़ों เคฐुเคชเค เค•ा เคคเค• เค•ा เคธเคฌเคธे เคฌเคก़ा เค†เคˆเคชीเค“ เคฒॉเคจ्เคš เค•เคฐेเค—ी ?
Ans. Paytm

19 July 2021 Current Affairs in English

 1. Which country has abolished the requirement of male guardian for women participating in Haj?
Ans. Saudi Arab

 2. Which country's government has released an online hub for victims of ransomware attacks?
Ans. America

 3. At what age has Gira Sarabhai, the co-founder of the National Institute of Design in Ahmedabad passed away?
Ans. 97 years

 4. Which day is celebrated all over the world on 18th July?
Ans. International Nelson Mandela Day

 5. A Memorandum of Understanding has been signed between ITRA and which state government under the Ministry of AYUSH?
Ans. gujarat government

 6. With whom has the National Commission for Women signed an MoU to sensitize police personnel to gender equality?
Ans. Bureau of Police Research & Development

 7. How much rupees has been released by the Finance Ministry as GST compensation to the states and union territories?
Ans. Rs 75,000 crore

 8. What is the new name of the High Court of the Union Territory of Jammu and Kashmir and Ladakh?
Ans. Jammu and Kashmir High Court

 9. Which Kovid vaccination campaign has been launched by the state of Kerala for pregnant women?
Ans. mother cover

 10. Which company will launch the biggest IPO of up to Rs 16600 crores?
Ans. Paytm
Edumate.Online is providing one-liner current affairs. It will also help you in preparing for state and central government exams like Bank, SSC, Railway and other exams

Post a Comment

Previous Post Next Post