06 July 2021 One-liner Current Affairs ( Bilingual )

Edumate.Online рдЖрдк рдХे рд▓िрдП Current Affairs One-liners Questions and Answers рд▓ेрдХрд░ рдЖрдпा рд╣ै, One-Liners Questions and Answers рдХिрд╕ी рднी рдк्рд░рддिрдпोрдЧी рдкрд░ीрдХ्рд╖ा рдХे General Awareness section рдХो рдХ्рд░ैрдХ рдХрд░рдиे рдоें рдмрд╣ुрдд Helpful рд╣ोрдЧा, рдХ्рдпोंрдХि рд╕ाрдоाрди्рдп рдЬाрдЧрд░ूрдХрддा рдХिрд╕ी рднी рдкрд░ीрдХ्рд╖ा рдХा рдПрдХ рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рд╕ेрдХ्рд╢рди рд╣ोрддा рд╣ै.

Today Current Affairs

06 July 2021 Current Affairs in Hindi


 1. рдХिрд╕ рднाрд░рддीрдп рдлिрд▓्рдоों рдиे "рдл्рд░ेрдорд▓ाрдЗрди рдлेрд╕्рдЯрд╡ाрд▓ 2021" рдмेрд╕्рдб рд╢ॉрд░्рдЯ рдл़िрд▓्рдо рдЕрд╡ाрд░्рдб рдХो рдЬीрддा рд╣ै ?
Ans. рд╢ीрд░ рдХोрд░рдоा

 2. рдХिрд╕ рдоंрдд्рд░ाрд▓рдп рдиे рд╕्рд╡ाрд╕्рде्рдп рдЕрдиुрд╕ंрдзाрди рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдоें рднाрд░рдд рдФрд░ рдиेрдкाрд▓ рдХे рдмीрдЪ рд╕рдордЭौрддे рдХो рдоंрдЬूрд░ी рджी рд╣ै ?
Ans. рдХेंрдж्рд░ीрдп рдоंрдд्рд░िрдоंрдбрд▓

 3. рдЕрд░्рдЬुрди рдоुंрдбा рдиे рдХिрд╕ рд░ाрдЬ्рдп рдоें 5 рдПрдХрд▓рд╡्рдп рдЖрджрд░्рд╢ рдЖрд╡ाрд╕ीрдп рд╡िрдж्рдпाрд▓рдпों рдХी рдЖрдзाрд░рд╢िрд▓ा рд░рдЦी рд╣ै ?
Ans. рдЭाрд░рдЦंрдб

 4. рдХिрд╕рдиे рдорд░ुрд╕्рдерд▓ीрдХрд░рдг рдХो рдХрдо рдХрд░рдиे рдФрд░ рдЖрдЬीрд╡िрдХा рдк्рд░рджाрди рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП "рдмोрд▓्рдб" рдиाрдо рдХी рдкрд░िрдпोрдЬрдиा рд╢ुрд░ू рдХी рд╣ै ?
Ans. рдЦाрджी рдФрд░ рдЧ्рд░ाрдоोрдж्рдпोрдЧ рдЖрдпोрдЧ

 5. рд╢्рд░ी рдорддрд╕ुрдЦ рдоंрдбाрд╡िрдпा рдиे рдХिрд╕ рд╢рд╣рд░ рдоें ZYCOV-D рд╡ैрдХ्рд╕ीрди рдиिрд░्рдоाрдг рд╕ंрдпंрдд्рд░ рдХा рджौрд░ा рдХिрдпा рд╣ै ?
Ans. рдЕрд╣рдорджाрдмाрдж

 6. рднाрд░рдд рд╕рд░рдХाрд░ рдХी рдиिःрд╢ुрд▓्рдХ рдЯेрд▓ीрдоेрдбिрд╕िрди рд╕ेрд╡ा "рдИ - рд╕ंрдЬीрд╡рдиी" рдиे рдХिрддрдиे рд▓ाрдЦ рдкрд░ाрдорд░्рд╢ рдкूрд░े рдХрд░ рд▓िрдП рд╣ै ?
Ans. 70 рд▓ाрдЦ

 7. рдХिрд╕े рдиेрд╢рдирд▓ рд╣ाрдИ рд╕्рдкीрдб рд░ेрд▓ рдХॉрд░्рдкोрд░ेрд╢рди рд▓िрдоिрдЯेрдб рдХे рдирдП рдк्рд░рдмंрдз рдиिрджेрд╢рдХ рдХे рд░ूрдк рдоें рдиिрдпुрдХ्рдд рдХिрдпा рдЧрдпा рд╣ै ?
Ans. рд╕рддीрд╢ рдЕрдЧ्рдиिрд╣ोрдд्рд░ी

 8. рдХिрд╕ рд░ेрд▓рд╡े рд╕्рдЯेрд╢рди рдХा рдиाрдо рдмрджрд▓рдХрд░ рд░ाрдиी рд▓рдХ्рд╖्рдоीрдмाрдИ рд░рдЦрдиे рдХे рдк्рд░рд╕्рддाрд╡ рдХो рд░ेрд▓ рдоंрдд्рд░ाрд▓рдп рдХो рднेрдЬा рд╣ै ?
Ans. рдЭांрд╕ी рд░ेрд▓рд╡े рд╕्рдЯेрд╢рди

 9. рдХेंрдж्рд░ рд╕рд░рдХाрд░ рдиे рдХिрддрдиे рдЯेрдХ्рдиोрд▓ॉрдЬी рдЗрдиोрд╡ेрд╢рди рдк्рд▓ेрдЯрдлॉрд░्рдо рд▓ांрдЪ рдХिрдП рд╣ै ?
Ans. 6 рдк्рд▓ेрдЯрдлॉрд░्рдо

 10. рдиाрд╕ा рдХे NEOWISE рдЯेрд▓ीрд╕्рдХोрдк рдХो рдХिрддрдиे рд╕ाрд▓ рдХा рдоिрд╢рди рд╡िрд╕्рддाрд░ рдоिрд▓ा рд╣ै ?
Ans. 2 рд╕ाрд▓


06 July 2021 Current Affairs in English

 1. Which Indian films have won the "Frameline Festival 2021" based short film award?
Ans. sheer korma

 2. Which ministry has approved the agreement between India and Nepal in the field of health research?
Ans. central cabinet

 3. Arjun Munda has laid the foundation stone of 5 Eklavya Model Residential Schools in which state?
Ans. Jharkhand

 4. Who has launched a project named "BOLD" to reduce desertification and provide livelihood?
Ans. Khadi and Village Industries Commission

 5. In which city has Mr. Matsukh Mandaviya visited the ZYCOV-D vaccine manufacturing plant?
Ans. Ahmedabad

 6. How many lakh consultations have been completed by the Government of India's free telemedicine service "e-Sanjivani"?
Ans. 70 lakhs

 7. Who has been appointed as the new Managing Director of National High Speed ​​Rail Corporation Limited?
Ans. Satish Agnihotri

 8. The proposal to change the name of which railway station to Rani Laxmibai has been sent to the Ministry of Railways?
Ans. Jhansi Railway Station

 9. How many technology innovation platforms have been launched by the central government?
Ans. 6 platforms

 10. NASA's NEOWISE telescope has got a mission extension of how many years?
Ans. 2 years


Edumate.Online is providing one-liner current affairs. It will also help you in preparing for state and central government exams like Bank, SSC, Railway and other exams

Post a Comment

Previous Post Next Post