16 July 2021 One-liner Current Affairs ( Bilingual )

Edumate.Online рдЖрдк рдХे рд▓िрдП Current Affairs One-liners Questions and Answers рд▓ेрдХрд░ рдЖрдпा рд╣ै, One-Liners Questions and Answers рд╕ाрдоाрди्рдп рдЬाрдЧрд░ूрдХрддा рдХिрд╕ी рднी рдкрд░ीрдХ्рд╖ा рдХा рдПрдХ рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рд╕ेрдХ्рд╢рди рд╣ोрддा рд╣ै. 


15 July 2021 Current Affairs in Hindi


 1. рднाрд░рддीрдп рдиेрд╡ी рдиे рдЕрдоेрд░िрдХा рд╕े рдХौрдирд╕ी рд▓ंрдмी рджूрд░ рдХी рд╕рдоुрдж्рд░ी рдкрдирдбुрдм्рдмी рд░ोрдзी рд╡िрдоाрди рдХो рдЕрдкрдиे рдмेрдб़ा рдоें рд╢ाрдоिрд▓ рдХिрдпा рд╣ै ?
Ans. P-8

 2. рдХेंрдж्рд░ рд╕рд░рдХाрд░ рдиे рдХेंрдж्рд░ीрдп рдХрд░्рдордЪाрд░िрдпों рдХा рдорд╣ंрдЧाрдИ рднрдХ्рддा 17% рд╕े рдмрдв़ाрдХрд░ рдХिрддрдиे рдк्рд░рддिрд╢рдд рдХрд░ рджिрдпा рд╣ै ?
Ans. 28 рдк्рд░рддिрд╢рдд

 3. ржиিрддिрди рдЧрдбрдХрд░ी рдиे рдХिрд╕ рд░ाрдЬ्рдп рдоें 16 рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рд░ाрдЬрдоाрд░्рдЧ рдкрд░िрдпोрдЬрдиाрдУं рдХा рдЙрдж्рдзाрдЯрди рдФрд░ рд╢िрд▓ाрди्рдпाрд╕ рдХिрдпा рд╣ै ?
Ans. рдордгिрдкुрд░

 4. рдХिрд╕ рдЦिрд▓ाрдбी рдиे рдпूрд░ो рдХрдк 2020 рдоें рдЯॉрдк рд╕्рдХोрд░ рдХрд░рдХे рдЧोрд▓्рдбрди рдмूрдЯ рдЕрдкрдиे рдиाрдо рдХिрдпा рд╣ै ?
Ans.  рдХ्рд░िрд╕्рдЯिрдпाрдиो рд░ोрдиाрд▓्рдбो

 5. рдХौрдирд╕ा рджेрд╢ 2026 рдоें рд╡िрд╢्рд╡ рдмैрдбрдоिंрдЯрди рдЪैंрдкिрдпрдирд╢िрдк рдХी рдоेрдЬрдмाрдиी рдХрд░ेрдЧा ?
Ans. рднाрд░рдд
 6. рдЧुрдЬрд░ाрдд рдХे рдХिрд╕ рд╢рд╣рд░ рдоें рд░ेрд▓рд╡े рдЯ्рд░ैрдХ рдХे рдКрдкрд░ рднाрд░рдд рдХा рдкрд╣рд▓ा 5 рд╕िрддाрд░ा рд╣ोрдЯрд▓ рдмрдиाрдпा рдЧрдпा рд╣ै ?
Ans. рдЧांрдзी рдирдЧрд░

 7. рдПрдирдЯीрдкीрд╕ी рд▓िрдоिрдЯेрдб рдиे рдХिрд╕ рд░ाрдЬ्рдп рдоें рдЬрд▓्рдж рд╣ी рднाрд░рдд рдХा рд╕рдмрд╕े рдмрдб़ा рд╕ौрд░ рдкाрд░्рдХ рд╕्рдеाрдкिрдд рдХिрдпे рдЬाрдиे рдХी рдШोрд╖рдгा рдХी рд╣ै ?
And.  рдЧुрдЬрд░ाрдд

 8. рдХौрдирд╕ा рджेрд╢ рдХोрд░ोрдиा рд╡ैрдХ्рд╕ीрди рдХी рддीрд╕рд░ी рдбोрдЬ рд▓рдЧाрдиे рд╡ाрд▓ा рдкрд╣рд▓ा рджेрд╢ рдмрди рдЧрдпा рд╣ै ?
Ans. рдЗрдЬрд░ाрдпрд▓

 9. 15 рдЬुрд▓ाрдИ рдХो рд╡िрд╢्рд╡рднрд░ рдоें рдХौрдирд╕ा рджिрд╡рд╕ рдордиाрдпा рдЬाрддा рд╣ै ?
Ans. рд╡िрд╢्рд╡ рдпुрд╡ा рдХौрд╢рд▓ рджिрд╡рд╕

 10. рднाрд░рддीрдп рд╡िрдд्рдд рдоंрдд्рд░ी рдФрд░ рд▓्рдпोрдд्рдкो рдирдордЧेрдп рд╢ेрд░िंрдЧ рдиे  рдХिрд╕ рджेрд╢ рдиे рднाрд░рдд рдХा BHIM UPI App рд▓ांрдЪ рдХिрдпा рд╣ै ?
Ans. рднूрдЯाрди

15 July 2021 Current Affairs in English


 1. Indian Navy has included which long-range anti-submarine aircraft from America in its fleet?
Ans. P-8

 2. The central government has increased the dearness allowance of central employees from 17% to what percent?
Ans. 28 percent

 3. Atin Gadkari has inaugurated and laid the foundation stone of 16 National Highway projects in which state?
Ans. Manipur

 4. Which player has won the Golden Boot by scoring the top score in Euro Cup 2020?
Ans. Cristiano Ronaldo

 5. Which country will host the World Badminton Championship in 2026?
Ans. India
 6. In which city of Gujarat India's first 5-star hotel has been built on the railway track?
Ans. Gandhi Nagar

 7. In which state NTPC Limited has announced to set up India's largest solar park soon?
And. Gujarat

 8. Which country has become the first country to administer the third dose of corona vaccine?
Ans. Israel

 9. Which day is celebrated all over the world on 15th July?
Ans. world youth skills day

 10. Which country has launched India's BHIM UPI App by Indian Finance Minister and Lyotpo Namgey Tshering?
Ans. Bhutan

Edumate.Online is providing one-liner current affairs. It will also help you in preparing for state and central government exams like Bank, SSC, Railway and other exams


Post a Comment

Previous Post Next Post