02 July 2021 One-liner Current Affairs ( Bilingual )

Edumate.Online เค†เคช เค•े เคฒिเค Current Affairs One-liners Questions and Answers เคฒेเค•เคฐ เค†เคฏा เคนै, One-Liners Questions and Answers เค•िเคธी เคญी เคช्เคฐเคคिเคฏोเค—ी เคชเคฐीเค•्เคทा เค•े General Awareness section เค•ो เค•्เคฐैเค• เค•เคฐเคจे เคฎें เคฌเคนुเคค Helpful เคนोเค—ा, เค•्เคฏोंเค•ि เคธाเคฎाเคจ्เคฏ เคœाเค—เคฐूเค•เคคा เค•िเคธी เคญी เคชเคฐीเค•्เคทा เค•ा เคเค• เคฎเคนเคค्เคตเคชूเคฐ्เคฃ เคธेเค•्เคถเคจ เคนोเคคा เคนै.

Today Current Affairs


02 July 2021 Current Affairs in Hindi

 1. เค•ेंเคฆ्เคฐीเคฏ เคฎंเคค्เคฐिเคฎंเคกเคฒ เคจे เคธ्เคตाเคธ्เคฅ्เคฏ เค…เคจुเคธंเคงाเคจ เคฎें เค•िเคธ เคฆेเคถ เค•े เคธाเคฅ เคนुเค เคธเคฎเคौเคคा เคœ्เคžाเคชเคจ เค•ो เคฎंเคœूเคฐी เคฆी เคนै ?
Ans.  เคฎ्เคฏांเคฎाเคฐ

 2. BCCI เคจे เคช्เคฐเคคिเคท्เค िเคค เค–ेเคฒ เคฐเคค्เคจ เคชुเคฐเคธ्เค•ाเคฐ เค•े เคฒिเค เค•िเคธ เคญाเคฐเคคीเคฏ เคธ्เคชिเคจเคฐ เค”เคฐ เค…เคจुเคญเคตी เคฎเคนिเคฒा เค•्เคฐिเค•ेเคŸเคฐ เคฎिเคคाเคฒीเคฐाเคœ เค•े เคจाเคฎ เค•ी เคธिเคซाเคฐिเคถ เค•ी เคนै ?
Ans. เค†เคฐ เค…เคถ्เคตिเคจ

 3. 1 เคœुเคฒाเคˆ เค•ो เค•िเคธ เคฌैंเค• เค•ा เคธ्เคฅाเคชเคจा เคฆिเคตเคธ เคฎเคจाเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Ans. เคญाเคฐเคคीเคฏ เคธ्เคŸेเคŸ เคฌैंเค•

 4. 1 เคœुเคฒाเคˆ เค•ो เคชूเคฐे เคญाเคฐเคค เคฎें เค•ौเคจเคธा เคฆिเคตเคธ เคฎเคจाเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Ans. เคฐाเคท्เคŸ्เคฐीเคฏ เคšिเค•िเคค्เคธเค• เคฆिเคตเคธ เค”เคฐ เคฐाเคท्เคŸ्เคฐीเคฏ เคกाเค• เค•เคฐ्เคฎเคšाเคฐी เคฆिเคตเคธ

 5. เคญाเคฐเคค เค•ा เค•ौเคจเคธा เคฐाเคœ्เคฏ เค…เคฌ เคญाเคฐเคค เค•ा เคชเคนเคฒा เคฐेเคฌीเคœ เคฎुเค•्เคค เคฐाเคœ्เคฏ เคฌเคจ เค—เคฏा เคนै ?
Ans. เค—ोเคตा

 6. เค•िเคธ เคธंเคชाเคฆเค• เคชी. เคธाเคˆเคจाเคฅ เค•ो เคœाเคชाเคจ เค•े เคช्เคฐเคคिเคท्เค िเคค เค—्เคฐैंเคก เคซुเค•ुเค“เค•ा เคชुเคฐเคธ्เค•ाเคฐ 2021 เคธे เคธเคฎ्เคฎाเคจिเคค เค•िเคฏा เคนै ?
Ans. เคชीเคชुเคฒ्เคธ เค†เคฐ्เค•ाเค‡เคต เค‘เคซ เคฐूเคฐเคฒ เค‡ंเคกिเคฏा

 7. เค•िเคธ เคเคœेंเคธी เคจे เค…ंเคคเคฐिเค•्เคท เคฎें เคชเคนเคฒा เคตिเค•เคฒांเค— เคฏाเคค्เคฐी เคจिเคฏुเค•्เคค เค•เคฐเคจे เค”เคฐ เคฒॉเคจ्เคš เค•เคฐเคจे เค•ी เค˜ोเคทเคฃा เค•ी เคนै ?
Ans. เคฏूเคฐोเคชीเคฏ เค…ंเคคเคฐिเค•्เคท เคเคœेंเคธी

 8. เคญाเคฐเคคीเคฏ เค…ंเคคเคฐिเค•्เคท เค…เคจुเคธंเคงाเคจ เคธंเค—เค เคจ เคจे เคชเคนเคฒा เคฎाเคจเคตเคฐเคนिเคค เค—เค—เคจเคฏाเคจ เคฎिเคถเคจ เค•ा เคช्เคฐเค•्เคทेเคชเคฃ เค•เคฌ เคคเค• เค•िเคฏे เคœाเคจे เค•ी เค˜ोเคทเคฃा เค•ी เคนै ?
Ans. เคฆिเคธเคฎ्เคฌเคฐ 2021

 9. เคช्เคฐเคงाเคจเคฎंเคค्เคฐी เคจเคฐेंเคฆ्เคฐ เคฎोเคฆी เค•े เคจेเคคृเคค्เคต เคฎें เค•ैเคฌिเคจेเคŸ เคจे เค•िเคคเคจे เคฒाเค– เค•เคฐोเคก़ เคฐुเคชเค เค•े เคฐाเคนเคค เคชैเค•ेเคœ เค•ो เคฎंเคœूเคฐी เคฆी เคนै ?
Ans. 6.28 เคฒाเค– เค•เคฐोเฅœ़

 10. 1 เคœुเคฒाเคˆ เค•ो เคชूเคฐे เคตिเคถ्เคต เคฎें เค•ौเคจเคธा เคฆिเคตเคธ เคฎเคจाเคฏा เคœाเคคा เคนै ?
Ans.เค‡ंเคŸเคฐเคจेเคถเคจเคฒ เคœोเค• เคกे


02 July 2021 Current Affairs in English

 1. The Union Cabinet has approved the MoU signed with which country in health research?
Ans. myanmar

 2. Which Indian spinner and veteran female cricketer Mithaliraj has been recommended by the BCCI for the prestigious Khel Ratna Award?
Ans. R Ashwin

 3. Which bank's foundation day is celebrated on 1st July?
Ans. state Bank of India

 4. Which day is celebrated all over India on 1st July?
Ans. National Doctor's Day and National Postal Workers' Day

 5. Which state of India has now become the first rabies free state of India?
Ans. Goa

 6. Which editor P. Sainath has been honored with Japan's prestigious Grand Fukuoka Prize 2021?
Ans. People's Archive of Rural India

 7. Which agency has announced to appoint and launch the first disabled passenger in space?
Ans. european space agency

 8. When has the Indian Space Research Organization announced the launch of the first unmanned Gaganyaan mission?
Ans. December 2021

 9. How many lakh crore rupees relief package has been approved by the cabinet under the leadership of Prime Minister Narendra Modi?
Ans. 6.28 lakh crore

 10. Which day is celebrated all over the world on 1st July?
Ans.International Joke Day


Edumate.Online is providing one-liner current affairs. It will also help you in preparing for state and central government exams like Bank, SSC, Railway and other exams

Post a Comment

Previous Post Next Post